Platelet-Rich Plasma (PRP)

PRP - Alt den nyeste viden om Platelet-Rich Plasma
PRP - Alt den nyeste viden om Platelet-Rich Plasma

Platelet-Rich Plasma (PRP)

Platelet-Rich Plasma – eller PRP i daglig tale – er en behandlingsform, som kan formindske, stoppe og i nogen tilfælde vende dit hårtab.

PRP-terapi hjælper på hårtabet

Platelet-Rich-Plasma – eller PRP i daglig tale – er en behandlingsform, som kan formindske, stoppe og i nogen tilfælde vende dit hårtab

Faktisk producerer din krop selv en effektiv behandling mod dit hårtab. Behandlingen hedder PRP og går i al sin enkelthed ud på, at lægen tager en blodprøve, centrifugerer indholdet og sprøjter en bestemt del af blodet tilbage i din hovedbund. Metoden er kendt for at kunne behandle flere forskellige tilstande som sene- og ledbåndsproblemer. Men nu også som en evidensbaseret behandling til at mindske, stoppe og måske vende dit hårtab.

Metoden optræder første gang i 1970’erne som en del af videnskaben om blod. (hæmatologien). Men har i de senere år bredt sig til blandt andet trikologien (læren sygdomme i hår og hovedbund). En trikolog er en hudlæge med speciale i hår og hovedbund).

Snak med vores eksperter

Få en gratis og uforpligtende snak om dit hårtab

Expert (talk)

Expert (talk)

Upload
Størst tilladte upload: 516MB

Få scannet din hovedbund

Få scannet din hovedbund og bliv klogere på hvilken behandling der er den rette for dig. Det er helt gratis.

PRP er en simpel behandling
aPRP er en simpel behandling

PRP er en simpel behandling

Behandlingen er simpel og tager en time per session. Det er normalt, at du skal have 4-5 sessioner fordelt over nogle måneder i en behandling. Lægen tager en kanyle og udtager en blodprøve fra din arm. Blodet er generelt meget vigtigt for dig. Dels transporteres ilten rundt med blodet. Men blodet indeholder også en række komponenter, som kroppen blandt andet bruger til at hele sig selv.

Blodet indeholder plasma, som er blodets flydende materiale (det består primært af vand og næringsstoffet protein) Plasmaet sørger for, at du kan transportere røde blodceller (der bringer ilt til musklerne), hvide blodceller (dit immunsystem) og blodplader, som er celler, der størkner blodet, når du får et sår og hjælper med til at reparere vævsskader i huden, sener etc.)

Lægen centrifugerer din blodprøve. På den måde adskiller blodet sig i forskellige bestanddele, så lægen kan sætte en kanyle ned i reagensglasset og fylde den med blodpladerig plasma (Platelet-Rich Plasma). Nu har lægen et stærkt koncentrat af kroppens egne vækst- og helingskomponenter. Det sprøjter han eller hun ind i din hovedbund, der hvor din hårvækst er sparsom. Behandlingen gentages tre til fire gang med flere ugers mellemrum mellem de enkelte sessioner.

Videnskabelig evidens

Det er vigtigt at fastslå, at Platelet-Rich Plasma er en anerkendt behandling af forskellige sygdomstilstande i vævet. Det gælder også til dels for PRP i behandlingen af hårtab og hårvækst. Et nyere videnskabeligt studie konkluderer f.eks., at PRP- terapi virker mod hårtab og styrker hårets tæthed. Endnu ligger der dog ikke så mange videnskabelige studier, som beskæftiger sig med Platelet-Rich Plasma behandlingens virkning på håret. Men her er et ganske overbevisende et: Forskere på Kashibai Navale Medical College anvendte PRP- terapi på en række forsøgspersoner mellem 20-40 år. Resultatet af en tre-måneders PRP-terapi var en væsentlig reduktion i hårtab samt en moderat forøgelse af hårmængden -og tætheden. Forskerne konkluderer selv, at PRP-behandlingen er lovende som middel mod hårtab og som middel til at styrke håret.

Resultater med PRP efter 6-12 måneder

De fleste eksperter vurderer, at du skal regne med mellem 6-12 måneder, før du kan se det endelige resultat af din PRP-behandling. Du skal også huske på, at du skal have opfølgende behandlinger for at bevare resultaterne. Regn med at skulle have en PRP- behandling hver 6. måned fremadrettet. Den indledende behandling holder – hvis du ikke gør noget – ca. 18 måneder.

Stopper du PRP-behandlingen, forsvinder resultaterne også gradvist, da hårsækkene ikke længere får de regenererende og vækstfremmende komponenter, som er i PRP-behandlingen.

En PRP-behandling fungerer ofte godt i en kombinationsbehandling mod hårtab. Det er en god idé at få Platelet-Rich Plasma sammen med en hårtransplantation eller sammen med kosttilskud og hårkure.

6 tips der kan mindske dit hårtab
6 tips der kan mindske dit hårtab

Få 6 tips til at
mindske dit hårtab

Ebook (advice)

Ebook (advice)

PRP virker ikke altid

Desværre kan vi ikke sige, at Platelet-Rich Plasma virker på alle mennesker. Forskerne peger på, at kvaliteten af det blodpladerige plasma i vores blodt er forskelligt. Og hvis du ikke har tilstrækkelig god kvalitet i plasmaet, vil Platelet-Rich Plasma behandlingen sandsynligvis ikke virke for dig. Hertil kommer, at de videnskabelige studier, som viser gode resultater af PRP-behandlingen, ikke omfatter så mange testpersoner. Færre end 40 personer per studie.

Men er koncentrationen af dit blodpladerige plasma god, så tyder noget på, at PRP-behandlingen kan slå andre etablerede behandlingsformer mod hårtab af banen. Indiske forskere lavet et (lille) studie, hvor halvdelen af deltagerne modtog minoxidil-behandling (det aktive stof i Regaine) og den anden halvdel fik PRP-behandlinger. Resultatet var, at PRP-behandlingen gav væsentligt bedre resultater. Forskerne konkluderede i øvrigt, at det sandsynligvis kunne betale sig at kombinere f.eks. minoxidil- og PRP-behandling for at få endnu bedre resultater

PRP virker desværre ikke altid
PRP virker desværre ikke altid

Du skal prøve Platelet-Rich Plasma behandling, hvis du:

 • Ønsker en videnskabelig testet behandling mod hårtab
 • Vil have en behandling med få eller ingen bivirkninger
 • Ønsker at booste en anden behandling mod hårtab som hårtransplantation
 • Ønsker en relativ billig behandling mod hårtab

Du skal ikke påbegynde en Platelet-Rich Plasma-terapi hvis du:

 • Tager blodfortyndende medicin
 • Er storryger
 • Har et alkohol- eller et stofmisbrug

Konsultér din læge, før du går i gang med Platelet-Rich Plasma, hvis du:

 • Har en autoimmun sygdom som pletskaldethed (alopecia areata)
 • Har cancer
 • Har andre kroniske sygdomme i huden
 • Har problemer med stofskiftet
 • Har sepsis (blodforgiftning)

FAQ Platelet-Rich Plasma (PRP)

Tryk på punkterne nedenfor og få svar på dine spørgsmål

Hvad gør PRP?

PRP står for Platelet Rich Plasma (blodpladerig plasma), som er den del af dit blod, som indeholder nærende og vækstfremmende komponenter. PRP bruges til at stoppe hårtab og fremme ny hårvækst, men bruges også til at fremme helingen af sener, ledbånd og andet væv. Lægen centrifugerer en blodprøve fra dig. Blodet deler sig op i forskellige bestanddele, og lægen kan derfor opsamle PRP direkte fra reagensglasset og sprøjte det ned i dine tynde områder på hovedet.

Hvor lang tid tager en PRP-behandling?

Den enkelte behandling tager mellem 30-60 minutter.

Hvad gør PRP?

Platelet-Rich Plasma kan både stoppe hårtab og fremme væksten af nyt hår, men virker ikke lige godt på alle. Ofte er det en god idé at kombinere PRP behandlinger med andre behandlinger mod hårtab som hårtransplantation, medicin eller hårkure. Du skal regne med at have to til tre behandlinger med Platelet-Rich Plasma med fire ugers mellemrum og efterfølgende behandlinger hver sjette måned for at bevare effekten.

Hvordan virker PRP-behandling?

PRP’s nærende og vækstfremmende komponenter bliver sprøjtet ind i hårsækkenes bund og stimulerer dermed hårsækkenes papilla celler, som er helt centrale for udvikling og vækst i håret. Hvis du lider sygdomme som infektion i hovedbunden, leverproblemer eller ubehandlet diabetes, vil PRP sandsynligvis ikke virke på dig.

Hvem må lave en PPR-behandling?

I Danmark skal en PRP-behandler være registreret i det offentlige behandlingsregister for at udføre behandlinger på kunder.

Hvilke bivirkninger kan en PRP-behandling give

En PRP-behandling har kun få eller ingen bivirkninger. De almindelige er:

 • Irritation eller let smerte i hovedbunden efter injektionerne
 • Irritation i hovedbunden, mens sårene heler
 • Nogle oplever en smule svimmelhed efter behandlingen

Hvad koster en PRP-behandling?

En enkelt PRP-behandling koster typisk fra 2000-4500 kr. Hvis du bestiller et behandlingsforløb, får du normalt rabat på forløbet.

Er det videnskabeligt bevist, at PRP virker?

Der findes en række studier, der viser, at Platelet-Rich Plasma fremmer hårvæksten og stopper hårtab. Studierne er ret små. Så der skal forskes yderligere i effekterne af PRP. Men de giver en god indikation af virkningen. Et studie indikerer yderligere, at Platelet-Rich Plasma virker bedre end minoxidil (det aktive stof i Regaine).

I hvilken alder virker PRP?

Platelet-Rich Plasma har vist sig at virke på både unge og ældre. PRP-studier viser, at behandlingen kan give gode resultater for mennesker fra 18 -72 år. Men sandsynligvis virker behandlingen også på endnu yngre og ældre.

Hvor længe holder en PRP-behandling?

PRP er ikke en permanent løsning, men skal gentages for at opretholde effekten. Regn med at effekten aftager med tiden. Stopper du med PRP efter et behandlingsforløb, forsvinder effekten normalt efter 9-12 måneder.

Virker en PRP-behandling altid?

Nej, desværre. Vi har forskellige forudsætninger for hårvækst. Og hvis PRP-niveauet i dit blod er utilstrækkeligt, virker behandlingen ikke optimalt.

Virker PRP på helt skaldede?

Platelet-Rich Plasma virker på svækkede hårsække, som bliver revitaliseret. Men Platelet-Rich Plasma kan ikke opbygge nye hårsække. Så er du skaldet som følge af, at dine hårsække er døde, kan Platelet-Rich Plasma desværre ikke hjælpe.

Hvad skal jeg gøre efter en PRP-behandling

Lad være med at farve eller permanente din hår i 72 timer efter din PRP-behandling. Det kan irritere din hovedbund og påvirke resultaterne.

Hvad skal jeg gøre inden en PRP-behandling

Undgå at ryge og drikke alkohol i dagene op til en Platelet-Rich Plasma behandling, da begge dele kan svække kvaliteten af Platelet-Rich Plasma i dit blod. Lad være med at bruge hårspray eller andre produkter i dit hår tre dage før din PRP- behandling.

Hvor tit skal jeg have en PRP-behandling?

Et PRP-behandlingsforløb forløber over 3-6 behandlinger. Herefter er det almindeligt at få opfølgende behandlinger hvert 6-12 måned.

Hvornår ser jeg virkningen af et PRP-forløb?

Regn med at der går op til 4 måneder efter du har fået et fuldt PRP-forløb, før resultaterne viser sig. Resultaterne kan både være fornyet hårvækst og tykkere eksisterende hår. Det er forskelligt fra menneske til menneske, hvor godt behandlingen virker.

Bør jeg have PRP i forbindelse med en hårtransplantation?

Ja, det er en god idé at tage et PRP behandlingsforløb efter en hårtransplantation for at øge sandsynligheden for et godt resultat og en stærkt hår