Finasterid stopper hårtab

Giver træthed hårtab?

Hvis du leder efter en kur mod hårtab, som er videnskabeligt dokumenteret. Så skal du interessere dig for lægemidlet finasterid.  Arveligt mandligt hårtab skyldes et testosteron hormon, som hedder DHT. Hormonet binder sig til hårsækkene på hovedet og udtørrer dem, så de dør. Finasterid er en såkaldt ”DHT-blokker”, som forhindrer hormonet i at binde sig til hårsækkene, og derved undgår du at tabe håret. Det lyder for godt til at være sandt. Og der er da også nogle udfordringer ved stoffet. 

Studier viser nemlig, at et fåtal af brugerne kan opleve bivirkninger i form rejsningsproblemer manglende sexlyst og manglende ejakulation. 2,1-3,8% af brugerne oplever bivirkninger. Den mest almindelige er rejsningsproblemer. 

Det er muligt at få finasterid som hairgel, hvor du kan påsmøre produktet direkte i hovedbunden. Det skulle nedsætte risikoen for bivirkninger. 

Et stort bivirkningsstudie konkluderede, at de seksuelle bivirkninger ved at bruge finasterid trods alt var så små, at det ikke skulle afholde læger fra at udskrive finasterid til patienter med arveligt hårtab

Dokumenteret kur mod hårtab

Finasterid er til dato den mest anerkendte kur mod arveligt hårtab. Studier viser, at 66% af testdeltagerne oplevede en øget hårvækst efter en behandlingsperiode på 2 år. 33% af deltagende oplevede, at hårtabet stoppede – men at de ikke fik yderligere hår. 1% oplevede hverken øget hårvækst, eller at hårtabet stoppede.

Uenighed om langtidseffekter

 

Hvad angår langtidseffekter er forskerne lidt uenige. Flere studier peger på, at de ubehagelige bivirkninger forsvinder, hvis du stopper behandlingen. Andre studier viser, at bivirkningerne kan vare tre måneder eller længere. 

Det er også vigtigt at pointere, at hårtabet fortsætter, og den nye hårvækst forsvinder, hvis du stopper behandlingen. Du tager finasterid i tabletform en tablet dagligt. Studier viser, at det største resultat forekommer indenfor de første 24 måneder. Herefter kan patienter opleve, at antallet af nye hår går lidt ned. 

 

Finasterid bliver også brugt til at behandle forstørret prostata. Brandnavnet for midlet mod hårtab er Propecia. I dag fås finasterid også i kopipræparater, som er billigere og har den samme virkning. 

 

Ikke til kvinder – endnu

Producenterne af finasterid advarer kvinder og børn under 18 år mod at bruge midlet. Et amerikanske studie undersøgte virkningen af 1 mg. Finasterid per dag i et år på 137 kvinder med hårtab. Konklusionen var, at det ikke virkede. Andre forskere forsøgte at øge dosen til 2,5 og 5 mg. per dag. 2,5 mg. gav en vis effekt og 5 mg. gav en væsentlig effekt. Her var studiet dog meget mindre. Er du kvinde og gravid – eller prøver at få børn – må du ikke tage midlet, da finasterid kan skade fostret. Da finasterid går ind i sæden hos mænd, må du som mand heller ikke bruge midlet, hvis I arbejder på at få børn. 

Hvordan får du størst effekt med finasterid

 

Tag det hver dag

Finasterid fås i pilleform. Husk at det hver dag. Sløser du med brugen, bliver effekten mindre. 

Tag finasterid sammen med minoxidil.

Du booster effekten af finasterid ved at bruge det sammen med minoxidil. Minoxidil virker på en anden måde end finasterid og fås i håndkøb. 

Støt op med en stop hårtabsshampoo

Din hovedbund har brug for de nærende stoffer i shampooen og når du masserer shampooen ind i hovedbunden, fremmer du blodtilførslen og dermed ilten og næringsstoffer til dit hår. 

Følg dine resultater

Tag fotos af din hårlinje en gang hver 14. dag eller en gang om måneden. Så du kan følge dine resultater. Også hvis noget ikke virker. Der er ingen grund til at bruge penge på virkningsløse produkter. Men husk, at resultaterne med finasterid først rigtigt viser sig efter 12 måneders brug. 

Fasthold rutinen

Hvis du stopper med at bruge finasterid mod hårtab, vil effekten også forsvinde og du vil begynde at miste håret igen. 

Gå til lægen, hvis du oplever bivirkninger

Det er vigtigt at konsultere din læge, hvis du oplever bivirkninger. Som sagt vil de sandsynligvis forsvinde, hvis du stopper med at bruge produktet. 

Forvirret? Tal med en ekspert her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Previous Post

Kan laserterapi stoppe hårtab?