Kan laserterapi stoppe hårtab?

Kan laserterapi stoppe hårtab?

Laser terapi bliver stadig mere populært som middel mod hårtab og for at få håret til at gro igen. Men virker terapien? Ja, for mange siger flere forskere.

Mere og tættere hår

Vil du gerne have stoppet dit hårtab og i nogle tilfælde også stimulere hårvæksten uden at få en transplantation eller tage medicin? Så kan du overveje laserterapi. Denne kur mod hårtab bliver stadig mere populær, fordi den synes at virke på mange, og fordi den ikke har bivirkninger. Forskere fra universiteter i Miami og Florida satte sig i 2020 for at undersøge resultaterne af 10 forsøg med laserterapi mod hårtab. Konklusionen var, at ”Low level” laserterapi med bølgelængder indenfor 600-1100 nm spektret i minimum 16 uger synes at virke. I undersøgelserne øgede laserterapien tydeligt tætheden i forsøgspersonernes hår uden nævneværdige bivirkninger. Forsøgspersonerne var både mænd og kvinder. De mest anvendt bølgelængder ligger mellem 600-800 nm. Højere bølgelængder går længere ned i huden, men resultaterne af laserbehandling med højere bølgelængder er mindre udforskede.

Kendt siden 1960’erne som hårtabskur

Videnskaben har vist siden 1960’erne, at laserterapi virkede godt på mange forskellige tilstande såsom sårheling, ledsmerter, nerveskader mv. Da forskere brugte laserlys på mus med cancer, opdagede de, at musene også fik mere hår af behandlingen. Efterfølgende testede forskerne laserterapiens kvaliteter på menneskehår og i 2011 godkendte de amerikanske sundhedsmyndigheder laserterapi som behandlingsmetode mod hårtab for både mænd og kvinder.
Hvorfor og hvordan terapien virker på håret, er ikke helt klarlagt. Teorien går på, at laserterapien blandt andet stimulerer hårsækkene til at fremskynde og forlænge hårets vækstfase. Laserterapien får samtidig blodkarrene til at åbne sig, så hårsækkene får flere næringsstoffer og ilt. Her sammenligner nogle forskere laserterapi med Minoxidil (det aktive stof i Regaine), som også åbner blodkarrene.

Hvor godt virker Laserterapi så?

Her er forskerne ikke helt enige. Men de fleste studier viser både vækst i antallet af hår samt større trækstyrke i de enkelte. Et 2013 studie viser en hårvækst på 35% i en 14 ugers test og andre studier viser både vækst i antallet af hår samt tykkelsen på de enkelte hårstrå. Et andet studie viser, at 39% af deltagerne oplevede fornået hårvækst.
Bivirkningerne ved laserterapi er mindre. Et fåtal af deltagerne i testene rapporterer om lettere kløe, rødme i hovedbunden og nogle får en brændende fornemmelse efter behandlingen.

Hvem får mest ud af behandlingerne?

Det er svært at give et præcist svar, for resultaterne afhænger af både alder, livsstil, helbredstilstand og af graden af hårtab. Som en tommelfingerregel kan vi sige, at laserterapi giver de bedste resultater for mandlige brugere, som er llA til V på Norwood Hamilton skalaen. Det betyder med andre ord, at laserterapi ikke har den store virkning på mennesker, som er meget skaldede. Behandlingen virker lige godt for mænd og kvinder.

Fordelene ved laserterapi mod hårtab er, at:

  • Behandlingen er skånsom og minimalt invasiv
  • 85% af brugerne oplever angiveligt, at hårtabet bliver mindre
  • Op til 40% af brugerne oplever fornyet hårvækst
  • De enkelte hårstrå bliver også tykkere og stærkere hos dem, hvor behandlingen virker

Ulemperne ved laserterapi er:

  • Alle vil ikke opleve positive resultater
  • Laserterapi virker ikke på mennesker, der har været skaldede længe
  • Stopper du behandlingen, vender håret tilbage til sin tidligere tilstand
  • Det tager ca. 6 måneder før du vil kunne se resultaterne.

 

Laserterapi sammen med minoxidil

Ofte vil det være en god idé at bruge laserterapi som en del af en samlet behandlingsstrategi mod hårtab. Det er f.eks. oplagt at kombinere laserterapi med PRP- behandling eller Minoxidil for yderligere at øge dine muligheder for at stoppe og/eller skabe fornyet hårvækst. Et studie fra 2017 sammenlignede tre grupper, hvor den ene kun tog Minoxidil, den anden både laserterapi og minoxidil og den sidste udelukkende laserterapi. Her var resultatet, at kombinationsbehandlingen var de to ”en-komponent” behandlinger overlegen. (laserterapien alene virkede en lille smule bedre en minoxidilkuren alene).

Ofte er det også en god idé at supplere en hårtransplantation med laserterapi for at sandsynliggøre det bedst mulige resultat.

Hvordan foregår en laserterapi-behandling?

Du kan vælge selv at anskaffe dig en enhed til laserbehandling eller du kan vælge at købe et forløb på en professionel klinik. Lige meget hvad du vælger skal du selvfølgelig huske på, at vedholdenhed er nøglen til nyt hår. Hvis du ofte springer behandlingerne over, vil du ikke opleve positive forandringer.
Det er forskelligt fra menneske til menneske og fra hårtab til hårtab, hvad der virker bedst. Men regn med at tage 2-3 sessioner om ugen i i hvert fald 6 måneder. De enkelte sessioner varer – alt efter omstændighederne – fra 10-30 minutter og er smertefrie. De foregår en med særlig ”laserkam” en ”laserhjelm” eller en dedikeret laserenhed, som dækker hele din hovedbund i løbet af en session.

Hvad koster laserterapi mod hårtab?

Prisen for laserterapi varierer naturligvis alt efter, hvor meget dit hår har brug for. Men regn med ca. 20.000 for et års behandling på en klinik. Herefter skal du have opfølgende behandlinger, men i mindre målestok.

Har du spørgsmål?

Har du spørgsmål til dit hårtab, kan du kontakte en af vores eksperter eller din egen hudlæge. Så kan du få lagt en god plan til at bekæmpe dit hårtab.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Previous Post

Hårtab efter de 50 år

Next Post

Finasterid stopper hårtab