Mikronæringsstoffer mod hårtab

Mikronæringsstoffer mod hårtab

Mikronæringsstoffer mod hårtab

Oplever du hårtab? Så er noget af det første, du skal gøre at kigge på din mad. Får du de nødvendige vitaminer og mineraler – de såkaldte mikronæringsstoffer? Hvis ikke så kan du måske løse dit hårtabsproblem ved bare at lægge din kost om eller spise kosttilskud. 

Forskningen siger, at de såkaldte mikronæringsstoffer, vitaminer og mineraler, spiller en væsentlig – men ikke helt klarlagt – rolle i hårsækkenes udvikling og vækst. Det giver også god mening. For mikronæringsstofferne spiller generelt en stor rolle i udviklingen af kroppens celler. 

Den korte historie er, at hvis du er i underskud med vigtige mikronæringsstoffer, kan det resultere i hårtab. Derfor er det vigtigt at have de rigtige mængder af mikronæringsstofferne i kroppen. 

Mindsk dit hårtab

Forskerne er enige om, at du mindsker dit hårtab, hvis du tager de vigtige vitaminer og mineraler, som du mangler. Det gælder naturligvis også for de produkter, som hårkure og shampooer, der indeholder disse næringsstoffer.  Vitamin D ser ud til at være effektivt mod almindeligt mandligt hårtab.  Til gengæld ser det ud til, at et for HØJT niveau af vitamin A også kan føre til hårtab. Så det er om at holde tungen lige i munden. Hvis du allerede har rigeligt med næringsstoffer i din kost, får du ikke noget ud af at overfylde dig med vitaminer og mineraler.

Når det er sagt, så er der en række mikronæringsstoffer, som er vigtige for cellernes – også hårcellernes – vækst og velbefindende. Lad os tage de vigtigste af dem:

Vitamin A

Vitamin A producerer bl.a. sebum, som er en olieagtig substans som huden udskiller for at opretholde dens fugtighed og beskytte mod svamp og andre infektioner. Så vitamin A er med til at sikre hårets vækstbetingelser.  Vitamin A har er også en stærk antioxidant – et stof der beskytter kroppen mod farlige stoffer. Hvis du får for meget vitamin A kan du til gengæld opleve hårtab af den grund. Så du skal ikke proppe dig med ekstra vitamin A. 

Du får vitamin A bl.a. i fede fisk, mælkeprodukter, æg og ost

Vitamin B

Der findes 7 forskellige slags Vitamin B. Vitamin B er vigtigt for hårcellerne, fordi vitaminet er en hjørnesten i opbygningen af røde blodceller, som transporterer ilt til blandt andet din hovedbund. Ilt er nødvendigt for at dine hårceller skal udvikle sig. 

Du får vitamin B fra stort set alle fødevarer. En undtagelse er B12, som du kun får fra kød. Så er du veganer, skal du spise kosttilskud med B12. 

Vitamin B7 (biotin)

Vitamin B7 er mest kendt under navnet Biotin og er et af de mest efterspurgte mikronæringsstoffer mod hårtab. Forskerne har testet vitaminets virkning, og resultaterne er positive om end ikke entydige. Biotin fremmer produktionen af keratin, som er det protein dit hår består af. Nogle studier indikerer, at Biotin også gør håret stærkere. Men der findes også undersøgelser, hvor det er svært at se positive virkninger af biotinen.  Alkoholproblemer kan lede til underskud af vitamin B, som kan udmønte sig i hårtab. Gravide kan også være i underskud med B vitamin. 

Du får bl.a. biotin fra kød, fisk, nødder, kerner, grøntsager og æg. 

Vitamin B12

Vitamin B12 spiller en vigtig rolle for kroppens røde blodceller, udviklingen af nervesystemet og hjælper med til at danne DNA. Får dine hårceller ikke tilstrækkelig ilt, svinder de hen og du kan risikere at miste håret. Kroppen har ikke noget naturligt lager af vitamin B12, så du skal have næringsstoffet gennem din kost. 

Du får B12 fra animalske fødevarer som rødt kød, kylling, indmad, fisk etc. Er du vegetar, skal du have B12 som kosttilskud.  

Forskerne mener også, at B12 mangel spiller ind for mennesker, der bliver tidligt gråhårede. 

Vitamin C

Vitamin C hjælper bl.a. din krop med at optage jern, som er essentielt for et sundt og stærkt hår. Samtidig er vitamin C også en stærk antioxidant, som er med at bekæmpe frie radikaler (ustabile molekuler, som binder sig til et stof og ødelægger det), så de frie radikaler ikke kan ødelægge dit hår. Vitamin C er også vigtigt i produktionen af collagen, som er den største ”byggesten” i huden. Collagen sørger for et sundt vækstmiljø for hårcellerne. 

Du får bl.a. vitamin C fra citrusfrugter, jordbær, tomater og grøntsager som broccolli, blomkål etc. 

Vitamin D

Vitamin D bliver omsat i hudcellerne – de såkaldte keratinocytter, som producerer keratin, et protein som er hovedbestanddelen i håret. Hvis du mangler vitamin D, bliver hudcellerne dårligere til at styre hårets vækst og kan dermed føre til hårtab. Forskerne mistænker også mangel på vitamin D for at være med til at udvikle sygdommen alopecia areata – pletskaldethed. I andre studier kan man se, at mangel på vitamin D ofte optræder sammen med hårtab. Lider du af hårtab, er det en god idé at få undersøgt, om du er i underskud med vitamin D.

Du får vitamin D gennem solbadning (husk at passe på) og gennem fede fisk som laks, makrel, sardiner og sild. Ofte bliver du nødt til at tage vitamin D kosttilskud om vinteren. 

Jern

Jern er et meget vigtigt stof for et sundt, stærkt hår. Mineralet producerer hæmoglobin, som er det protein i blodet, som bærer ilt rundt til cellerne i kroppen. Har du jernmangel kan du opleve hårtab. Gravide og kvinder i den fødedygtige alder slås ofte med jernmangel, hvilket kan give hårtab. Håret vil ofte vokse ud igen, når du får bugt med jernmanglen. Går du til lægen med dit hårtab, vil han eller hun ofte teste for jernmangel. 

Jern får du f.eks.  fra rødt kød, indmad og nødder samt fra bønner, spinat og mørkegrønne grøntsager.

Zink

Zink er et andet vigtigt mineral, som forskere forbinder med et sundt hår. Zink har indflydelse på dit immunsystem, på din evne til at hele sår, på celledelingen og andre vigtige funktioner. Zinks rolle i hårtab – og vækst – er lidt kompliceret. Nogle mener, at zink kan hæmme DHT, det hormon som er ansvarlig for arveligt mandligt hårtab. Andre eksperter mener, at zink kan blive en interessant kur imod sygdommen alopecia areata (pletskaldethed). Patienter med sygdommen ser ofte ud til at være i underskud med zink. 

Du får bl.a. zink fra rødt kød, skaldyr, bønner, æg, nødder og mørk chokolade. 

Kollagen

Kollagen er et protein, som din krop bruger til at opbygge f.eks. stærke knogler, ledbånd, sener og hud. I kollagen finder du 3 aminosyrer, hvoraf den ene, prolin, er hovedkomponenten i keratin, som dit hår er lavet af. Kollagen hjælper derfor din krop med at opbygge et sundt hår. Kollagen kan også bekæmpe frie radikaler, som kan ødelægge dit hår og gøre det gråt før tiden. Men forskningen på dette område er sparsom. En lang række studier indikerer i øvrigt, at du faktisk kan forsinke hudens ældning ved at tage et tilskud med kollagen.

Du får kollagen i en lang række fødevarer som kylling, fisk, skaldyr, æggehvider, bær, bladgrønt, hvidløg etc

Kost eller kosttilskud? Og ikke for meget.

Som du kan læse ovenfor, så kan du få langt de fleste vitaminer og mineraler ved at spise sundt og varieret. Kosttilskud har dog alligevel sin berettigelse. Dels spiser ingen af os altid sundt. Og særligt om vinteren kan det f.eks. være nødvendigt at supplere kosten med kosttilskud for at få tilstrækkeligt med vitamin D. Så det kan sagtens være et spørgsmål om både-og i stedet for enten-eller. HUSK også at næringsstofferne kun hjælper på dit hårtab, hvis du er i underskud med et eller flere af de vigtige næringsstoffer. Du kan ikke booste dit hår ved at spise flere næringsstoffer, end din krop har brug for. Et overforbrug af vitaminer kan være sundhedsskadeligt. Og som du kan læse ovenfor, så kan et overforbrug af f.eks. vitamin A virke modsat og igangsætte et hårtab.

Er du i tvivl skal du kontakte din læge eller en af vores eksperter. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Previous Post

Giver træthed hårtab?

Next Post
Taber du håret som kvinde?

Taber du håret som kvinde?