Taber du håret som kvinde?

Taber du håret som kvinde?

Taber du håret som kvinde?

Lider du af hårtab som kvinde? Hvis ja, så er du ikke alene. Selvom mange tror, at hårtab kun rammer mænd, så vil op til 4 ud af 10 kvinder opleve synligt hårtab i løbet af livet. Forskellen er som regel, at kvinder kun bliv er tyndhårede og ikke skaldede. Men tyndt hår kan stadig være et stort problem for selvværdet. 

Som kvinde kan du tabe hår af mange forskellige årsager. Stress i forbindelse med jobbet, privatlivet eller måske graviditet kan forårsage hårtab. Stresshormonerne får hårsækkene til at gå i dvale. I dvalefasen udstøder hårsækkene hårstråene, så du taber mere hår end ellers. (hårtabet sker ikke nødvendigvis med det samme, men kan forsinkes i op til fire måneder). Du kan også mangle vigtige næringsstoffer som jern. Du kan lide af en sygdom (udover stress), som forårsager hårtab. F.eks. en autoimmun sygdom eller svamp i hovedbunden. Du kan også opleve hårtab på grund af skader, du påfører dit hår med uhensigtsmæssige hårprodukter, hårtørrer eller frisurer, der skader dit hår.

Genetisk betinget hårtab

 

Eller også kan du lide af genetisk betinget hårtab ligesom mænd. Det er den mest almindelige grund til, at du taber håret som kvinde. Det starter typisk i 40–50 års-alderen. Hormonale forandringer i forbindelse med overgangsalderen kan også medføre hårtab. 

Det gode er, at du som kvinde ofte kan gøre noget ved dit hårtab.  

Her kommer nogle gode råd til dig, som vil bevare og styrke dit hår

Pas på med stramme ”hestehale” frisurer og overdreven styling

Hvis du strammer din hestehale meget, så kan du opleve en tilstand, som kaldes ”traction alopecia.”  Hårsækkene bliver belastet af det konstante træk på dem og vil til sidst blive skadede. Derfor kan kvinder med stramme hestehaler opleve hårtab i hårlinjen foran. Du kan også opleve hårtab ved at bruge hårtørrer for meget eller ved at bruge overdrevent mange stylingprodukter. De kan tilstoppe din hovedbund, så hårsækkene ikke får den næring, de skal bruge for at trives. Hvis du bliver rød i hovedbund, oplever ømhed eller kløe, er det på tide at overveje din styling.

Tjek med lægen, hvis du oplever hårtab

 

Det kan f.eks. sagtens være, at dit hårtab skyldes, at du er i underskud med visse næringsstoffer. Det kan lægen finde ud af. Så kan du måske løse hårproblemerne ved at bare at få mere jern eller andre vigtige næringsstoffer. Hvis dit hårtab skyldes sygdom, kan du sammen med lægen lægge en plan for at bekæmpe sygdommen. 

 

Minoxidil

Minoxidil er det aktive stof i produktet Regaine og er det eneste produkt, som de amerikanske sundhedsmyndigheder anerkender til at behandle kvindeligt hårtab . At det har en effekt, kan blandt andet ses af dette studie fra 1993 med 294 kvindelige deltagere. Kvinder, der blev behandlet med Minoxidil i 32 uger, viste sig at få væsentlig flere nye hår end kontrolgruppen. Stoffet virker på ca. 60% af de kvinder, der bruger det.

Minoxidil fås i håndkøb og skal påsmøres to gange dagligt i seks måneder for at give en effekt. Når du stopper med Minoxidil stopper hårvæksten også, og tingene vender tilbage til før behandlingen. 

Husk at hvis du ikke oplever forbedringen i løbet af de seks måneder, skal du stoppe med behandlingen. Minoxidil er dyrt, og hvis det ikke giver resultater efter seks måneder, vil du efter al sandsynlighed ikke få noget ud af at fortsætte.

PRP (Platelet Rich Plasma)

En anden lovende behandling mod både kvindeligt og mandligt hårtab er en PRP-behandling. PPR er en såkaldt vækstfaktor i dit blod. Lægen centrifugerer en blodprøve fra dig, så blodets bestanddele adskilles, så tager lægen PRP-bestanddelene og injicerer det i din hovedbund, hvor du er tyndhåret. Videnskabelige studier indikerer, at PRP kan reducere hårtab , øge tætheden og i nogle sammenhænge bidrage til vækst af nyt hår. 

Et PRP behandlingsforløb strækker sig over flere måneder, og du skal – som altid med hår – være tålmodig for at få de bedst mulige resultater. Det er en god idé at igangsætte en PRP behandling tidligt i et hårtabsforløb, for her virker behandlingen bedst. Tager du blodfortyndende medicin eller lider af en autoimmun sygdom, vil behandlingen sandsynligvis ikke virke. 

Shampoo mod hårtab

En god shampoo med særlige komponenter mod hårtab kan medvirke til at holde et hårtab i skak. Men en ”shampoo kur” er sjældent nok til at bekæmpe hårtab. Det er dog vigtigt. Også fordi du skal massere shampooen ind i hårbunden for at få effekt. Massagen øger blodcirkulationen, så dit hår får den nødvendige ilt og vigtige næringsstoffer.  

Få den rigtige kost

Spiser du rigtigt, så får dit hår også de bedste betingelser for at vokse sig stærkt. 

  • Spis æg
  • Kornprodukter
  • Kød 
  • Grønbladede grøntsager
  • Bønner
  • Nødder

Så får du de vigtigste vitaminer og mikronæringsstoffer for dit hår som f.eks. jern, biotin, vitamin C, D, og zink. De spiller alle en vigtig rolle for dit hår.  

Er du usikker på, hvordan du håndterer et hårtab. Tal med din læge eller en af vores eksperter

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Previous Post
Mikronæringsstoffer mod hårtab

Mikronæringsstoffer mod hårtab

Next Post

Hårtab efter de 50 år