Hårtab efter de 50 år

Hårtab efter de 50 år

Når du bliver ældre, oplever du ændringer i din krop. Det gælder også for dit hår. Heldigvis kan du stadig gøre meget for at bevare og styrke dit hår, selvom du er fyldt 50 og måske har ramt overgangsalderen

Det er helt normalt, at dit hår ændrer sig med alderen. Dine hårceller nedsætter produktionen af pigment. Det er denne ændring, der gør dit hår mere gråt. Samtidig bliver dit hår finere og tyndere. Og sandsynligvis taber du mere af det. 

Årsagerne til hårtabet er flere. Her kommer en nogle af de vigtigste. 

Lavere hormonproduktion

Når du kommer over 50, går din hormonproduktion ned. Både mænd og kvinder oplever disse ændringer. Hormonerne er medansvarlige for hårets tykkelse og antal. 

Overgangsalder

Er du kommet i overgangsalderen, nedsætter kroppen produktionen af kønshormonerne. De hjælper dig til et stærkere og mere fyldigt hår. Når produktionen går ned, påvirker det håret. 

Arveligt betinget hårtab

Hvis dine forældre har synlige hårtab, er risikoen større for, at du også vil opleve hårtab efter de 50. Husk i øvrigt på at arveligt hårtab både kan arves fra din mor og din far.  

Sygdomme

Sygdomme i det endokrine system (de hormonproducerende kirtler i kroppen), sygdomme i skjoldbruskkirtlen og andre relaterede sygdomme kan påvirke din hårvækst også i 50-års alderen og senere. 

Dårlig livsstil

Hvis du ryger, drikker meget alkohol eller spiser usundt vil du i 50’erne sandsynligvis opleve større hårproblemer end blandt dine jævnaldrende, der lever mere sundt. Alkohol hæmmer optagelsen af vigtige næringsstoffer for dit hår. Rygning ser ud til at skade dit hårs dna, ligesom rygning nok hæmmer den nødvendige optagelse af ilt for at hårcellerne kan trives. Hvis du samtidig ikke får tilstrækkeligt med næringsstoffer gennem maden, så mister du sandsynligvis mere hår end andre på den samme alder. 

Hvad du kan gøre for dit hår i 50-års alderen

Start med at ændre din livsstil

Det er aldrig for sent at ændre livsstil, og hvis du stopper med at ryge, nedsætter dit alkoholforbrug, er du kommet et langt stykke hen imod et sundere og stærkere hår. 

Husk også at spise ordentligt. Få godt med protein (kroppens ”byggesten”) Spis f.eks. æg, bær avocadoer, bladgrønt, kød og tag kosttilskud med mikronæringsstoffer som vitamin D, vitamin B12, riboflavin, biotin, zink og kollagan, som alle har en effekt på dit hår. Men husk! Du får kun udbytte af tilskuddene, hvis du er i underskud med næringsstofferne. Er du i tvivl, så kontakt din læge eller ring til os. 

Hold din hovedbund sund

Lad være med at vaske dit hår så tit, at hovebunden bliver irriteret og klør. Sørg for at holde hovedbunden ren, men det kan du godt gøre ved at vaske den et par gange om ugen. 

Brug de rigtige produkter til dit hår

Hvis du farver hår, så skal du sikre dig, at produktet er det bedst og sundest mulige for dit hår. Snak med din frisør eller med os.  Det gælder også for den shampoo, hårkure og andre hårprodukter, som du anvender. Sørg for, at produkterne indeholder nærende ingredienser beregnet på netop at stoppe dit hårtab

Brug specifik conditioner

Brug en specifik conditioner mod hårtab, så får du tilført ordentlig fugt og naturlige olier til dit hår, som shampooen har vasket ud. 

Få en PRP-kur

PRP (Platelet Rich Plasma) kure er ikke kun forbeholdt de unge og yngre.  Lægen udtager en blodprøve, som han eller hun centrifugerer prøven, udtager PRP’en (som er en koncentreret nærings- og vækstkomponent i dit blod) og sprøjter den tilbage i de tynde områder på hovedet.Selvom PRP virker bedre på unge og yngre, så kan midaldrende og derover også opnå gode resultater med PRP. Særligt hvis PRP kombineres med andre strategier mod hårtab.

Overvej en hårtransplantation

Selvom dit hår vokser langsommere med alderen, er en hårtransplantation en attraktiv mulighed for mænd (og kvinder) som er kommet op i årene. I dag er en hårtransplantation den sikreste måde at få hår tilbage på hovedet og sige farvel til hårtabet. Husk i denne forbindelse, at det tager et år eller lidt længere, før det fulde resultat af en hårtransplantation viser sig. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Previous Post
Taber du håret som kvinde?

Taber du håret som kvinde?

Next Post

Kan laserterapi stoppe hårtab?